There are no breaking news at the moment

Kaikki mitä teemme vaikuttaa vireystasoomme, eikä ravinnon merkitystä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme sovi sivuuttaa. Vasta viimeisten vuosikymmenten aikana olemme alkaneet keskittyä enemmän ruuan laadun merkitykseen yleisen terveytemme kannalta, mutta jo nyt tutkimustuloksia aiheesta on saatavana. Silti erilaisia ravitsemusneuvoja on liikkeellä paljon, ja välillä tuntuu, ettei voi tietää mihin uskoa. Parasta kuitenkin on pitää kohtuus kaikessa, sillä liian kurinalainenkin ruokavalio saattaa aiheuttaa stressiä ja ahdistusta.

Vähennä tunnesyömistä

Toisinaan on ihan hyvä antaa itsensä nauttia juuri sellaisesta ruuasta, jota eniten himoitsee, mutta kannattaa tarkkailla omaa käyttäytymistään. Kiinnitä huomiota siihen, tuleeko sinun syötyä aina tietyissä tilanteissa siitä huolimatta onko sinulla nälkä lainkaan. Jatkatko syömistä, vaikka nälkä on jo tyydytetty? Otatko tottumuksesta syliisi kulhollisen sipsejä aina kun katsot elokuvaa ja tuleeko toisinaan elokuvaa katsottua vain sen vuoksi, että saisit taas syödä sipsejä?

Yritätkö korvata tunteiden käsittelyä syömisellä? On totta, että syöminen vaikuttaa aivojen mielihyväkeskukseen ja voit saada hetkellisen hyvän olon tunteen syömällä mieliherkkujasi. Kuitenkin voit usein huomata, että syötyäsi jotain, mikä ei ole kovin terveellistä, tunnet huonoa omaatuntoa. Myös herkkujen maku ja vaikutus laimenee jos niitä syö liian usein tai liikaa yhdellä kertaa. Tunnesyömisen kierre saattaa aiheuttaa lisää stressiä ja tehdä sinusta entistä alakuloisemman. Etenkin jos kärsit ylipainosta, syömiskierre, syyllisyys ja ahdistuneisuus käyvät käsi kädessä ja noidankehä on valmis.

Tyydytä tarpeet

Joskus voi toki nauttia ja herkutella, mutta muista lopettaa ajoissa. Keskity myös enemmän ruuan laatuun sekä itse ruokailutilanteeseen. Älä syö tiskipöydän ääressä seisten vaan kata ruoka kauniisti, silloinkin vaikka söisit yksinäsi. Vältä syömistä TV:n ääressä ja pyri ruokailemaan säännöllisesti samaan aikaan joka päivä. Pyri tyydyttämään myös vitamiinien ja hivenaineiden tarpeesi saamalla niitä suoraan ruuasta. Purkista otetut vitamiinit eivät imeydy samalla tavalla ja niiden teho voi jäädä vajaaksi. Vireystasosi voi kärsiä liian yksipuolisesta ruuasta, joten pidä huoli että nautit tasapainoisesti kaikkia vanhan tutun ruokaympyrän sektoreista. Kasvikset ja hedelmät vaikuttavat myös terveyteesi ja etenkin hedelmien ja marjojen sisältämä sokeri on parempaa mielihyväruokaa kuin prosessoidut tuotteet. Vaikutus on periaatteessa sama, kuitenkin ilman herkkujen syönnin jälkeen tulevaa morkkista.