There are no breaking news at the moment

Voisi ajatella, että kun saa vähennettyä stressiä ja poistettua elämästään ahdistusta aiheuttavia tekijöitä onnellisuus seuraisi kuin itsestään. Positiivinen ajattelu ja onnen tunne kuitenkin myös lievittävät stressiä. Kun tunnet itsesi onnelliseksi, stressihormonin määrä elimistössäsi vähenee ja pystyt kohtaamaan itsellesi hankalat asiat ja tilanteet paljon helpommin.

Pyri eroon stressistä ja voit paremmin

Kaikki me stressaannumme toisinaan. Jokaisella on elämässään hetkiä ja asioita, joiden käsitteleminen on vaikeaa ja ne aiheuttavat stressiä. Tällaiset tilanteet ovat kuitenkin usein vain hetkittäisiä ja ohimeneviä. Toisinaan stressi ei ota kuitenkaan hellittääkseen. Lamaannuttava ahdistus saattaa johtua siitä, että asioiden käsittely pitkittyy tai hankaloituu entisestään tai sitten stressiä ei vain saa karistettua kannoiltaan, vaikka varsinainen syy olisikin jo ratkaistu. Pitkäkestoisen stressin on todettu olevan vaarallista ja aiheuttavan myös monenlaisia muita sairauksia, minkä vuoksi siihen tulisikin tarttua pikaisesti.

Jonkin asteinen työstressi on nykyään kovin yleistä. Työntekijöitä vähennetään, mutta työmäärä vain lisääntyy. Nyt työntekijöillä on lisäksi uusi haaste edessään, sillä osa ennen käsin tehtävästä työstä on siirretty mekaanisesti laitteiden tehtäväksi. Uudet teknologiat lisäävät epävarmuutta työpaikkojen säilyvyydestä, sillä yhä useammat työtehtävät voidaan suorittaa nykyään robotiikan avulla.

Etenkin jo valmiiksi jostain perussairaudesta kärsivät ovat erityisen riskialttiita stressin aiheuttamille terveyshaitoille. Etenkin miehet, jotka ovat kärsineet diabeteksesta tai kohdanneet aivoinfarktin tai jonkin muun suuremman episodin ovat pahimmassa vaarassa. Työperäisen stressin vaikutus vakavista sairauksista kärsiville saattaa olla tuhoisaa, sillä tutkimusten mukaan kuolleisuus voi nousta jopa kaksinkertaiseksi stressin ja sairauksien yhteisvaikutuksesta.

Mistä kauhoa onnentunteita?

Jos onnellisuus siis poistaa tai lievittää stressiä, miten sitten saavuttaa tuo onnentunne? Onnellisuuteen vaikuttavat toki monet tekijät, kuten elämäntilanne ja omat vaikutusmahdollisuudet omaan elämäänsä. Kaikki voivat kuitenkin tehdä jotain. Soita ystävälle tai vaikka auttavaan puhelimeen, sillä puhuminen vähentää yleensä ahdistuneisuutta ja stressiä. Laita positiivista musiikkia soimaan, ulkoile, katso TV:stä suosikkisarjaasi ja pysyttele kaukana kaikesta erityisen negatiivisesta. Huomaat, että ennen pitkää positiivinen ajattelutapasi kasvaa ja suhtaudut stressaaviin tilanteisiin paremmin ja pystyt olemaan itsellesi myös entistä armollisempi.